Image

АЛЕКО КОНСТАНТИНОВО

Селото е локализирано в Южна България в Община Пазарджик. Населението на селото е приблизително 3 088.  Името на селото е дадено в памет на убития писател Алеко Константинов, който е убит по пътя към град Пещера. По време на османско владичество селото се е казвало Аджеларе. Има няколко паметника в България изградени в памет на Алеко Константинов. Един от най- влиятелните е този в близост до селото.

 

От 1922 година
до днес всяка година на 11 май - денят на смъртта на Алеко Константинов, се прави организирано поклонение. Хората тръгват от града и стигат до лобното място на великия поет, което е добре поддържано.

Като част от Читалище "Иван Ангелов Грозданов-1927",  е библиотеката.  Основата цел на библиотеката е да агитира гражданите към грамотност, обмен на информация,образование, култура и гражданско участие. Библиотеката в селото се явява като пазител на историческата памет и националната ни идентичност на местните. 

Към читалището има сформирана фолклорна група за народни песни и представяне на забравени местни обичаи с художествен ръководител Иванка Паунова. Има и кръжок по изобразително “Децата творят”-15 деца до 14 години  /9 момичета и 6 момчета/ Читалището работи за разнообразяване на културния живот на селото, за запазване на местните обичаи и традиции,за развитие на творческите заложби и предаване и съхранение на фоклорното ни наследство на младото поколение.

Image
Image
Image

Началото на учебното дело в село Алеко Константиново е пряко свързано с вековното развитие на селището. Било 1875 година, в село Аджиларе (едно от старите имена на селото), близо до Татар Пазарджик се поставят основите на просветното дело. В малка стаичка при селската църква  се помещавало училището. То било с четири отделения.  В тази сграда се осъществявала учебната дейност на селото цели 52 години.   От 24 май 1932 година училището започва да носи днешното си име – „Свети Климент Охридски“. За патронен празник е избрана датата 8 декември  поради делото на Свети Климент Охридски. До 1992 година празникът се чества на тази дата, но с новото летоброене от 1993 година започва да се чества на 25 ноември.

КУЛТУРНИ МЕРОПРИЯТИЯ МЕСТНАТА ОБЩНОСТ В СЕЛО АЛЕКО КОНСТАТИНОВО
  • 21.01 по традиция всяка година се отбелязва Деня на родилната помощ – “Бабинден”. Празникът се проведе в пенсионерския клуб съвместно с читалището, с музикално-литературна програма от фолклорната ни група със специалното участие на Янка Атмаджова и Иванка Паунова от Ансамбъл за народни песни и танци - Пазарджик
  • Честване на Трифон Зарезан в пенсионерския клуб - представяне на обичая от фолклорната ни група” Зарязване на лозята за плодородна година”.
  • През месец февруари децата от кръжока по изобразително изкуство саморъчно правят красиви мартенички. Посрещане на Баба Марта в детската градина с песни и стихотворения.
  • 3 Март –отбелязване на празника с литературно-музикална програма с ученици от местното училище.
  • 8 Ммарт – концерт за празника на жената с участие на фолклорната група и ученици от местното училище.
  • Честване деня на възрастните хора-/празнична програма/.
  • 09 Съединението на България празничен концерт с участние на ФГ”Светогорка”.
  • 1.11 Ден на Народните будители- литературно утро.