Image

Мокрище

Мокрище е село в Южна България. То се намира в община Пазарджик, област Пазарджик. По население е едно от най-големите в общината с население около 1800 души. През 2013 година жителите му наброявали около 2000 души, а през 1985 година над 2200 души.

Село Мокрище е разположено в Тракийската низина на 2,5 километра югозападно от град Пазарджик и на 114 километра югоизточно от столицата София. През него минава жп линията София–Пловдив. Има жп спирка за пътнически влакове. Покрай селото минава главният път E80 София–Пловдив. В землището на селото се намират помпени станции, които снабдяват Пазарджик с питейна вода.

Селото е основано през 1669 година. Старото му име до 1934 г. е Ямурчево. Първоначално е имало само една ферма за овощни дървета. Впоследствие се застроява. Години по-късно основен поминък станали оризищата, с които се изпълнило селото и именно заради тях носи днешното си име. През 1872 г. Васил Левски при една от своите обиколки в Пазарджишко е основал революционен комитет в Мокрище. На събранието за подготовка на Априлското въстание в Оборище участват трима представители от село Мокрище. Преждевременното избухване на въстанието ги е заварило на път.

Основната религия в селото е православно християнство. Липсват данни за жители с друга религия. В съвременната история се построи и църква. Камбаната е подарък от Митрополит Натанаил Неврокопски (майка му и баща му се преселват в село Мокрище през 1957 г. от село Копривлен Гоцеделчевско.

В землището на селото се намират много могили от времето на траките. През 2011 година край пътя за град Пазарджик в нива (местността Татар мезар) беше открита делва за съхранение на зърно питос и керамика. Находката е в Регионален исторически музей, Пазарджик. Съществува и мост от времето на римляните. През землището е минавал пътят от Сердика (София) за Филипопол (Пловдив) – има останки от пътя и мост.

 

Основният поминък на хората от селото е земеделието. Особено силно развито е зеленчукопроизводството и отглеждането на цветя.

 

 

Село Мокрище разполага със следните обществени институции:

  • Кметство -
  • Читалище„Република“
  • Училище „Св. Климент Охридски“
  • Църква и  Здравна служба
  • Детска градина „Звънче“
https://www.facebook.com/groups/1262785507846832
Image
Image
Image
Image
Image
Image