Image

Паталеница

Село Паталеница се намира на 15 км югозападно от град Пазарджик и след обединението си със село Баткун през 1955 г. се превръща в едно от най-големите села по северната страна на Родопския рид Къркария. Древните жители на региона са оценявали стратегическото значение на тези селища, разположени в началото на пътя между Тракия, речното корито на Чепинска река и долината на река Места. Край селото тече река Ерменска, за която се споменава и в книгата на географа проф. Иван Батаклиев  „Пазарджик и Пазарджишко“, София, 1969, с.72. Най-близките села наоколо са Црънча (2 км югоизточно), Дебращица (5 км югоизточно), Ветрен дол (6 км) и Варвара (6 км), а зад билото на Родопския рид Каркария – село Дорково.

 

В наше време село Паталеница продължава да привлича със своята магия и с кристално чистия си въздух и природа.

Паталеница е възникнала през средните векове, а Баткун е било селище с уредба като гръцките градове, в което е имало храм на Аполон. През Средновековието Баткунската крепост, позната и като Баткунион, е била най-големият град в Пазарджишко, наричан във византийските хроники „Блестящ и богат“. Оттам са минали и войските на Филип и Александър Македонски. Днес до Баткун могат все още да се видят останките от светилището на Асклепий Земидренски датирано към I-IV век. В него са открити оброчни плочки на тракийския бог Херос, статуетки, жертвеник и много монети. Археологическите находки се съхраняват в Регионален исторически музей в Пазарджик.

От близкия манастир произхожда Баткунска хроника, свидетелстваща за насилията при налагането на исляма в Родопите. През 1955 година към Паталеница е присъединено близкото село Баткун.

Днес с. Паталеница привлича със своята магия. Тук всичко е по сърце - и кристалният въздух, и природата. Покойният режисьор Христо Церовски, създател на детска шекспирова театрална школа "Петровден", обичаше да отдъхва и твори в селото. Пак в Паталеница неговото дело продължи съпругата му Инна Церовска. Свой дом в селото имат артистът Иво Русев и съпругата му Слава Русева, която е хоров диригент. Паталеница е любимо място за творчество на художниците, семейство Бажлекови. Отдавна в селото живее музикалното семейство Пракови. Поетесата Мария Генова и нейният съпруг Христо Априлов, изпълнител на ролята на Гьоте в германски филми, тук си построиха вила. Всички те твърдят: "Раят на Земята е Паталеница".

Източник:  https://bg.wikipedia.org 

Image
Image
Image