Паталеница

 

 

МАРШРУТИ

Село Паталеница-местността Папратница.  В местността Папратница има лагер на ловците от с. Паталеница. Оборудвани са два военни фургона с печки и общо 6 легла. Наблизо до лагера целогодишно има планински извор. През ловния сезон лагерът може да се посещава от ловци, които с членовете на местната ловна дружина и имат възможност да ловуват.

С. Паталеница - манастира "Св. Св. Петър и Павел" - местността Хайдушкото кладенче. (2 часа) От Паталеница се тръгва по долината на Аязмото и след около 50 минути се достига Баткунския манастир. В манастира може да се направи кратка почивка. Оттам до Хайдушкото кладенче, където се е намирало Светилището на Асклепий, пътят е около 30 мин.

Училището в с. Паталеница - църква "Св. Димитър" - местност Атанасова черква - местност Панталеева черква-местност Гергьова черква - Стар римски път (3 часа). Този маршрут е изключително приятен и лек. Църквата "Св. Димитър" може да се разгледа отвън. На местностите Атанасова черква личат останките от стар параклис. Такъв е имало и на Панталеева черква. На Гергьова черква е построен параклиса "Св. Георги". Наблизо е старият римски път, който е минавал по рида Каркария. Пътят е добре запазен.

С. Паталеница-параклис "Св. Георги"-височината Тепето. От центъра на селото по черен път, за около половин час, се стига до параклиса "Св. Георги". До него се извисява височината Тепето. Тук се е издигала крепост, чиито основи днес едва личат. Те очертават две концентрични оградни стени, изградени от ломени камъни, споени с червен хоросан.

Посочените маршрути все още не са маркирани. По предварителна заявка, могат да се осигурят екскурзоводи. В с. Паталеница няма заведение, където постоянно да се сервира топла храна. Има възможност, след предварителна заявка, да се осигури обяд за 30-40 туристи. В други случаи може да се осигури храна за 15 туристи до 1 час след пристигане на групата.

Къща за гости

Комплекс "Флора" включва истинското удоволствие от това да бъдете  близо до природата,  да прекарате няколко прекрасни дни с хората, които обичате, може да се усети  чистият въздух, красотата и спокойствието на Родопа планина.

Телeфон за резервации: +359 895 08 51 54
Адрес: село Паталеница, област Пазарджик
Email: info@flora-eco.com