БРАТАНИЦА

 

 

СЕЛСКИ И ФЕСТИВАЛЕН ТУРИЗЪМ

Всяка година в понеделника след светата Петдесетница Църквата почита третото Лице на Светата, Единосъщна, Животворяща и Неразделна Троица – Бог Дух Свети. На този ден църква „Св. Троица“ в с. Братаница отбелязва своя храмов празник. На този ден и село Братаница отбелязва своя празник.

 Петдесетница е един от най-големите християнски празници. Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква. Докато традиционно иконите показват действията, случили се в сградата, много от иконите за Петдесетница ги изобразяват на фона на Сионската горница като символ на голямото значение на събитията, надвишаващо времето и мястото, в което са се случили.

На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват (след света литургия се извършва вечерня). Четат се специални коленопреклонни молитви и в храмовете се хвърля шума като символ на вихъра на Светия Дух. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Петдесетница през 2023 година се пада на 4 юни 2023 година.

Кога се пада Петдесетница през следващите години?

Петдесетница 2024 година – 23 юни
Петдесетница 2025 година – 8 юни
Петдесетница 2026 година – 23 юни