с.Гелеменово

 

 

ПРАЗНИК НА СЕЛОТО Е 8 СЕПТЕМВРИ

Празника на село Гелеменово се отбелязва на 8 Септември, когато Българската православна църква чества Рождество на Пресвета Богородица – Малка Богородица.

Празникът в Гелеменово се провежда всяка година на тази дата и е свързан с храма в населеното място, който носи името „Рождество Богородично”. Програмата започва още в 8 сутринта с  отслужването на тържествена литургия, а по-късно се раздава постен рибен курбан. На обяд народната музика започва, хората  да танцуват, а привечер има томбола с големи и малки награди и вечерта завършва с голяма заря.

 

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник, посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември.


Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица заедно с Успение Богородично и Въведение Богородично. Празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.


Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.