Главиница

 

 

7 ЯНУАРИ

Всяка година на 7 януари по традиция в село Главиница се провежда Кукери празника Дервишовден. На Ивановден в селото хора от всички възрасти се обличат в кукерски костюми, за да прогонят злото. Още рано сутринта те тръгват на обиколка в селото, след което се прави от кожи камила, символизираща едрата шарка. Ритуалното убиване на камилата олицетворява избавлението от тази болест и е последвано от общо веселие пред читалището.

Нито организаторите, нито жителите на селото, знаят колко карнавали ще се направят и какво ще представят, защото то се пази в тайна до самия празник. До началото на празника се събират и средствата за наградния фонд, който последната година беше над 3 хиляди лева. Освен местни кукерски групи, всяка година се включват такива и от съседните населени места.

Победителите се определят от комисия, в чийто състав влизат обществениците на селото. По време на празника се провежда и томбола, в която ще бъдат раздадени подаръци под формата на черна и бяла техника.

СВЕТИ ДУХ ПРАЗНИК НА СЕЛО ГЛАВИНИЦА

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника.  Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица. Светия Дух се изобразява в християнската традиция като гълъб. Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата.

Свети дух в народните поверия - Народът ни наричал празника Духовден. Считало се, че на този ден душите на мъртвите се прибират, след като са били пуснати на Велики Четвъртък – 21 април 2022 година.

От Духовден започвала русалската седмица. През нея излизали русалиите – нечисти сили, които можели да разболеят и навредят. Основната защита срещу тях била стръкове от пелин, който хората носили по дрехите си, защото миризмата му отблъсквала съществата. Русалиите също така можели да излекуват от болести, както и да спомогнат за по-добра реколта – в различните области на страна има различни поверия.

Кога се пада Свети Дух през следващите години?

Свети  Дух 2023 г. – 5 юни
Свети  Дух 2024 г. – 24 юни
Свети  Дух 2025 г. – 9 юни