ИВАЙЛО

 

 

ПРАЗНИК НА СЕЛОТО Е 6 МАЙ

Празник на село Ивайло е  06.05 – Гергьовден, на тази дата е и храмовият празник в селото. Сутринта се отслужва света литургия в църквата за здраве на жителите на селото.

Гергьовден  в България се нарича денят, в който се чества Свети Георги Победоносец на 6 май. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празникът на овчаря.

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьо̀вден, Гѐргевден, Гю̀рговден, Гѐрги, Джу̀рджевдан, както и Хъдърлез и Адрелѐс, сред мюсюлмани, помаци и роми. Празникът е календарно обвързан – празнува се на 6 май и се чества във всички територии, населени с българи. В българската традиционна духовна култура това е един от най-големите празници, по-почитан и от Великден. В редица народни песни се пее:

Хубав ден Великден

още по-хубав Гергьовден.

На този празник се извършват редица обредни практики и ритуали, целящи осигуряването на здраве за хората и плодородие на нивите и животните.

СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ

На християнския празник Сирни Заговезни в село Ивайло се прави карнавално шествие на „кукери“ (местното население ги нарича още „джумали“) .

Народното веселие на Сирни заговезни (Сирна неделя) е голямо и колоритно! Изпълнено е с чудновати образи, с хлопота на звънци, с обреди и благословии… Кукерският празник събира на Сирна неделя мало и голямо, носи жизнерадост, възхвалява плодородието на земята. Но какво е потеклото на кукерските карнавални игри и как да си обясним този народен обичай, съхранен до днес?

Според специалистите, още в прастари времена обичаят бил свързан с основния поминък на траките – земеделието, а култът към древногръцкия бог Дионис, създател на лозата и почитател на виното, бил разпространен из цяла Тракия. В чест на Дионис, синът на Зевс, се провеждали богати тържества в Гърция. Празненствата се състояли през февруари и били съпровождани с игри и веселби. Историците посочват, че култът към Дионис, преминал и у българите. Именно по този начин е запазен жив в нашите обичаи. Интересен е фактът, че в житието на мъченика и светец Дасий, живял през III век, са открити сведения за кукерски игри.

Кукерските празници се провеждат и в наши дни през февруари-март (на Сирни заговезни), а обредите, които извършват кукерите, са свързани с надеждата за богата реколта, с желанието да се пропъдят болести и лошотии. Всъщност кукерите са маскирани персонажи, носещи в различните региони на България специфични имена: песяци, арапи, джамалари, станчинари, бабугери, сурати, чауши, дервиши, старци… Само мъже (ергени) могат да бъдат кукери, единствено водачът на кукерската дружина е женен мъж. Облеклото и маските на кукерите са различни, но въпреки това посланието на всички е да гонят зимата и злото, да проправят път на идващата пролет.

РОМБУС

Пивоварна Ромбус е малка семейна пивоварна в гр. Пазарджик, корените, на която са заложени в домашното пивоварство през 2012 г. Домашното пивоварство е от любов към бирата, към разнообразния свят, вкусове и аромати, които  предлагат.

През 2016г. отвориха пивоварната, с незавършена фасада, но с много любов и желание. Постепенно увеличиха капацитета й, неспирно експериментираха с различни стилове бира, отвориха ресторант с местна храна и такава, приготвена на огън, и хотелска част.

Разнообразието от вкусове и аромати, които бирата предлага са движеща сила. До момента има произведени  над 90 вида бира. Възкресиха забравени стари рецепти и създадоха нови, екпериментални такива.  

Какво е крафт бира?

Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ромбус не пастьоризират пивото, за да не отнемат естествената му свежест.

Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Бирата Ромбус  е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.

ЛЕГЕНДАТА ЗА РОМБУС

Някога, далеч в миналото р. Марица е носила името Ромбос или Ромбус. Ромбус е била бурна и пълноводна река.  Касандър, владетелят по тези места, имал съпруга, която му родила син Хеброс. Скоро обаче господарят разлюбил благоверната си жена и довел в двореца младата и хитроумна Дамасипе. За негов зъл късмет, тя от пръв поглед се влюбила в красивия младеж Хеброс. Той обаче я отблъснал и се оттеглил в планината да ловува. Тогава Дамасипе се оплакала на Касандър. Ревнивият цар хукнал със свитата си да го накаже жестоко. Младежът бягал и когато стигнал Ромбус, видял, че пътят му бил отрязан отвсякъде. Хвърлил се в бурната река, която след това била наречена на неговото име. Според тази легенда Ромбус е най-старото наименование на река Марица, която протича в непосредствена близост до пивоварна Rhombus.

http://rhombusbrewery.com

https://www.facebook.com/rhombusbeerandfood/

Image
Image
Image