с.БРАТАНИЦА

 

 

ИСТОРИЧЕСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Храм "Св. Троица" с. Братаница

Духовно културния живот на селото се изпълнява от манастира „Св. Петър и Павел“ и храма “Св. Тройца”. Храм „Св. Троица“ с. Братаница е построен през 1872 година с доброволните пожертвувания е безвъзмезден труд на жителите на селото. Главен инициатор за това богоугодно дело е местния чифликчия Атанасаки Хаджи Иванов, който предоставя мястото за издигането на Божия дом и издейства от турските власти разрешение за строителството. Погребан е в двора на църквата.

Освещаването на храма се извършва през 1895 година от Татар-Пазарджишкшя епископ Натанаил и Архиерейския наместник Георги Тилев /архимандрит Теофилакт/. В освещаването взема участие и първият свещеник в селото – Партений /Гешев/.

В архитектурен план храмът представлява еднокорабна базилика. Изграден е от дялани камъни, които са прекарвани с волски каруци от град Батак. Запазен е в автентичен вид. Източната част на балкона е изографисан. Царските двери на иконостаса са дърворезбовани. Камбанарията е изградена допълнително, прилепена към западната стена на храма и е висока 18 метра.

В близост до църквата се намира параклисът „Свети Дух“, построен през 30-те години на миналия век, в чийто двор има аязмо. По предание на това място се е намирал метох на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“.

Image
Image
Image